Evgheni Oneghin

VOI MERGE 0

Alegeti una dintre optiuni:

Imagini

Informații

Data: 17 Februarie 2019, 18:30 Duminică

Descriere

EVGHENI ONEGHIN
PIOTR ILICI CEAIKOVSKI

DISTRIBUȚIE
Dirijor: Gheorghe Victor Dumănescu
Regia artistică: Mihaela Bogdan
Scenografia: Viorica Petrovici (invitată)
Coregrafia: Vasile Solomon (invitat)
Mișcarea scenică: Anca Opriș Popdan (invitată)
Lighting Design: Mădălina Mânzat (invitată)

Evgheni Oneghin: Florin Estefan
Lenski: Hector Lopez (debut)
Tatiana: Nadejda Cerchez (invitată)
Olga: Margarita Mamsirova (invitată)
Gremin: Corneliu Huțanu (debut)
Larina: Liliana Neciu
Filipievna: Natalia Constantin (invitată)
Triquet: Ruslan Bârlea (invitat)
Zaretsky: Molnár Zoltán (debut)
Căpitanul: Molnár Zoltán (debut)
Un țăran: În curs de stabilire
Guillot: Dan Dumitrana

Orchestra, Corul și Ansamblul de Balet ale Operei Naționale Române Cluj-Napoca

Maestru de cor: Emil Maxim
Dirijor cor: Corneliu Felecan
Asistență regie artistică: Alina Simona Nistor
Asistență coregrafie și mișcare scenică: Marius Toda
Regie scenă culise: Dan Lupea

DESCRIERE

Operă în trei acte pe un libret de Konstantin Șilovski, inspirat din romanul în versuri Yevgeny Onegin de Aleksandr Sergheevici Pușkin

Vârsta recomandată: 7+

Evgheni Oneghin (1877-1878) este prima dintre cele trei opere scrise de compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski pe baza textelor lui Aleksandr Pușkin, scriitorul a cărui creație marchează începutul literaturii moderne ruse și trecerea de pe pozițiile percepției romantice a prezentului către o oglindire realistă a subiectelor abordate.

Scenariul operei, alcătuit de Ceaikovski pe parcursul unei singure nopți, pune în evidență tiparele psihologice ale personajelor și evoluția acestora pe parcursul situațiilor întâmpinate la Sankt Petersburg, la Conacul familiei Larin și în împrejurimi. Tatiana Larina – tipul femeii ruse, simplă, timidă, melancolică, înțeleaptă – se transformă dintr-o fată naivă, de la țară, într-o doamnă din înalta societate, cu un puternic simț al moralității, după ce declarația de dragoste pe care ea i-o face lui Evgheni Oneghin – personajul romantic neînțeles de societate, reticent la mediocritatea lumii înconjurătoare – este întâmpinată cu răceală și nepăsare de către acesta. Uciderea, din gelozie, în urma unui duel, a celui mai bun prieten al său – Lenski – îl marchează profund pe Oneghin. După o perioadă de absență îndelungată și încercarea nereușită de a-și alunga regretele faptei săvârșite, Evgheni se întoarce la Sankt Petersburg, unde reîntâlnește o Tatiana fermecătoare, alături de actualul ei soț – Cneazul Gremin. Inima lui ajunge acum să cunoască sentimentul pe care, cu mult timp în urmă, îl nesocotise, însă este prea târziu. Dragostea lui nu are nicio șansă de împlinire, Tatiana fiind decisă să își onoreze condiția de femeie măritată.

Răceala cu care opera Evgheni Oneghin a fost întâmpinată la început de către public s-a datorat, în opinia criticului rus Serghei Flerov, noutății subiectului care avea în centru personaje din realitatea umană zilnică, în locul ,,îndrăgostiților” sau ,,rivalilor” cu care acesta era atât de obișnuit. Același critic aprecia însă lucrarea lui Ceaikovski ca fiind, din punct de vedere al realizării muzicale, demnă de calitatea textului pușkinian. Vă invităm, așadar, să vă lăsați transpuși în atmosfera societății ruse de secol XIX, în care iubirea candidă sau pasională, orgoliul, gelozia, remușcarea, devotamentul – valențe emoționale integrate cu măiestrie în muzica marelui simfonist Ceaikovski – își lasă amprenta definitivă asupra destinului uman!

Spectacolul are două pauze și se încheie în jurul orei 22.00

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?