Napoleon Bonaparte. O viață ilustrată în medalii

VOI MERGE 0

Alegeti una dintre optiuni:

Imagini

Informații

Data: 18 Iunie - 14 Noiembrie 2015

Descriere

Organizată la împlinirea a două sute de ani de la celebra bătălie de la Waterloo (18 iunie 1815), încheiată cu înfrângerea dezastruoasă a armatelor franceze și abdicarea pentru a doua oară a lui Napoleon, expoziția prezintă colecția de medalii napoleoniene păstrată în Cabinetul numismatic al muzeului. Cu acest prilej, publicul va avea ocazia să vadă pentru prima dată în integralitatea sa această colecție ale cărei baze au fost puse încă din anul 1842 (donația Esterhazy Laszlo) și care a fost îmbogățită ulterior prin strădaniile mai multor generații de colecționari.

Cele peste 270 de medalii, jetoane și copii napoleoniene din colecție sunt realizate din metal prețios, bronz și metal comun și au fost emise timp de patru decenii în cursul anilor 1792-1832. Ele fac referire la numeroase evenimente militare, politice, culturale, sociale și reprezintă în ansamblu o incursiune captivantă într-o perioadă zbuciumată din istoria Franței și a Europei, marcată decisiv de personalitatea lui Napoleon care a fascinat și fascinează în continuare generație după generație. Un exemplu ilustrativ în acest sens îl reprezintă două medalii emise în această perioadă și anume Medalia pentru gloria Armatei franceze respectiv Medalia pentru victoriile antinapoleoniene și Congresul de la Viena. Luate împreună, datele conținute pe ele condensează întreaga istorie militară a continentului nostru în anii Revoluției și Imperiului (1792-1814), deoarece victoriile unei părți sunt în același timp înfrângerile celeilalte.

Cele mai multe dintre medalii au fost emise în Franța dar există și piese care provin din Prusia, Austria ori Anglia. Pentru Napoleon, medaliile au constituit un excelent mijloc de propagandă și, de aceea, împăratul a sprijinit constant fondarea instituțiilor însărcinate cu emiterea lor precum și premierea gravorilor francezi care astfel au realizat adevărate capodopere de măiestrie artistică.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?