Ioan Aurel Mureșan. APUD MAGISTER

Imagini

Informații

Data: 25 Mai - 19 Iunie 2022

Descriere

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Fundația Interart TRIADE din Timișoara, organizează, în perioada 25 mai-19 iunie 2022, expoziția „Apud Magister” a pictorului Ioan Aurel Mureșan. Deschiderea oficială va avea loc miercuri, 25 mai 2022, de la ora 18.00, în prezența artistului.
Expoziția, curatoriată de Dan Breaz și Sorina Jecza, pune în valoare cel mai recent ciclu de creație al artistului, „Apud Magister” (2020-2021), cu care revine în atenția publicului Muzeului de Artă Cluj-Napoca, după 22 de ani de la expoziția anterioară.
Incluzând lucrări din ciclurile „Apud Magister” și „Variațiuni din Casa Surdului”, expoziția este o mărturie a căutărilor artistului din ultimii ani (2020-2021). Ea propune, așa cum indică și titlul său, o racordare la tiparele clasice ale artei. „Apud Magister este o minunată tentativă de a construi o ecluză între spiritul ce a animat arta secolelor trecute și spiritul artei contemporane” (Fragment din textul introductiv al catalogului: Ramona Novicov, Tizian, Fragonard, Duchamp and All That Jazz). Jocurile multiple parcurg un scenariu specific postmodernității de care Ioan Aurel Mureșan este atașat, după cum mărturisește:
„Tema de față, probabil inedită în pictura românească prin atitudinea ei programatică, propune o rescriere a picturii „clasice” din perspectiva unei viziuni personale, subiective. Această serie oferă un exercițiu de pedagogie vizuală, un fel de curs despre pictură și interpretare”.
Expoziția va fi însoțită de un catalog apărut la editura Triade și conceput ca un dublu jurnal: pe de o parte, al experienței picturale: work in progress a creației; pe de altă parte, al experienței de receptare. Textele critice sunt semnate de Pia Brînzeu, Liviana Dan și Ramona Novicov, iar Sorina Jecza însoțește demersul artistic cu 22 de „fantezii pentru pictură”.
Catalogul expoziției se poate descărca de aici.
În prezent, Ioan Aurel Mureșan este prof. univ. dr. al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, Departamentul Pictură. Asimilată generațional artiștilor optzeciști – a căror manifestare pe scena artistică românească a trecut prin rețeaua Atelierului 35, cu o vizibilitate extrem de pregnantă la Oradea, unde artistul a debutat în 1981 –, creația picturală a lui Ioan Aurel Mureșan poate fi urmărită în funcție de câteva linii generatoare care i-au coagulat sensul. Astfel, în primele expoziții de la începutul anilor ’80, pictura era explorată din perspectiva unui gestualism puternic. Mai apoi, anilor 1988-1990 le-a corespuns un limbaj al metaforelor picturale vizibile și în seria „Semnele zidului”. În acea perioadă, artistul asocia picturii poezia și diferite practici ale scrierii literare, precum și tehnici care includ folosirea unor materiale neconvenționale cum sunt lemnul, metalul și colajele textile. Intervalul dintre 1992 și 2005 este dominat de libertatea expresivă a seriilor „Minunatele ceasuri ale ducelui d’Ivry”, respectiv „Călătoria magică a ducelui d’Ivry”. După o perioadă de aproape șapte ani de asimilări și decantări artistice, anul 2012 marchează revenirea artistului cu câteva serii succesive. „Ultrasilvania” (2012-2014) mărturisește despre fascinația teriană în conjuncție cu materialitatea pastei picturale. „Pasaje secrete” (2015-2016) reformulează neliniștitor problematicile condiției umane. Iar tematica Eros-ului, ca energie magică universală, ca principiu vital și ca drum inițiatic al eu-lui individual către Sinele atotcuprinzător, acoperă perioada dintre 2016 și 2019 („Erotikonia”).
Ciclul „Apud magister” se constituie ca o expresie a maturității artistice depline. Lucrările mizează pe practica aproprierii ca expresie a dialogului asumat în mod programatic cu formele culturii. Spre exemplu, unii dintre artiștii cu care pictura se întreține într-un grav dialog sunt Tizian, Fragonard, Giorgione, Duchamp, Delacroix, Goya și Watteau.
Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 19 iunie 2022, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?