Il Movimento delle Cose

Imagini

Informații

Data: 2 Noiembrie - 4 Decembrie 2016

Descriere

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Galeria IAGA Contemporary Art, cu sprijinul Universității de Artă și Design Cluj-Napoca (UAD), organizează, în perioada 2 noiembrie – 4 decembrie 2016, un eveniment expozițional de marcă ce facilitează publicului o întâlnire edificatoare și plină de emulație cu veritabile capodopere ale artei moderne internaționale postbelice: un număr de aproximativ 25 de lucrări, de un înalt nivel calitativ, create între anii ’60 și momentul prezent, de către unii dintre cei mai cunoscuți artiști ai perioadei de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Curatoriată de Olimpia Bera, Bogdan Iacob și Walter Bonomi, în strânsă colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca, expoziția se definește ca un construct ideatic ce caută să devoaleze interesanta relație născută între și, implicit, mediată fin de limbaje artistice diverse - de la pictura poetica asumată ca alfabet, semn și gest până la arta cinetică și conceptuală -, regăsite în lucrările artiștilor expuși: Carla Accardi, Sam Francis, Emilio Scanavino, Ioan Sbârciu, Victor Vasarely, Emilio Vedova, Penck, Bruno Munari, Rainer Arnulf, Keith Hering, Dadamaino, Gino de Dominicis, Shiraga Kazuo, Manfredo Massironi, César.

În asentimentul acestei intenții, expoziția nu se prezintă doar ca o simplă oportunitate de „a vedea” capodopere artistice, ci și ca o șansă reală, ofertantă, de a învăța să vezi ceea ce nu se vede, inaccesibilul privirii comune: emoția căutării, descoperirea dorinței, curajul alegerilor, responsabilitatea activității desfășurate de un artist...

„Il Movimento delle Cose” caută, sub raportul conceptului curatorial, să indice o orientare înspre contemporaneitate a manifestărilor artistice din istoria recentă. Vorbim despre artiști care au experimentat diferite tehnici, au traversat curente și stiluri variate, acestea marcând, inevitabil, drumul lor spre desăvârșirea unei amprente personale. Permanenta mișcare în decursul anilor de practică și teorie artistică semnalează o transformare a formelor plastice în pictură și în sculptură, dar și o poveste, de fiecare dată unică, a impactului pe care îl are opera, personalitatea și viața, în mod particular, asupra istoriei artelor. Contemporaneitatea unei opere de artă nu ține atât de vârstă sau de prezența fizică a creatorului în lume.

Ne referim cu preponderență la un mare bagaj cultural care are capacitatea de a se reinventa, de a se redefini, în acord cu actualele configurații identificate în plan artistic. Jocul interferențelor între generații și, totodată, între culturi diferite lansează ideea diversității, în tandem cu abilitatea influențării reciproce, benefice și rodnice, asupra stilurilor, curentelor, manierelor de lucru. Nu în ultimul rând, mișcarea este temeiul prezentei selecții, centrată asupra unor opere din palmaresul artistic internațional modern, mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg, ele făcând parte din colecția istorică a Galeriei IAGA Contemporary Art ce reunește, în mod precumpănitor, creații ale anilor ’60 – ’70, un segment particular constituindu-l avangarda artei europene, asiatice și americane a secolului trecut.

Colecția istorică transcede astfel, într-o manieră simbolică percutantă, cadrul dinamic al galeriei private și se reasamblează sub egida unui spațiu muzeal deschis publicului, repunând în discuție valoarea intrinsecă a operei de artă.

Curatori:

  • Olimpia Bera, Bogdan Iacob, Walter Bonomi
  • Comisar de expoziție:
  • Alexandra Sârbu

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?