Expoziția "Pictori contemporani din Szentendre"

VOI MERGE 0

Alegeti una dintre optiuni:

Imagini

Informații

Data: 11 - 15 Septembrie 2019

Descriere

Pictori contemporani din Szentendre
16 august – 15 septembrie 2019
Vernisaj: vineri, 16 august 2019, ora 18:00

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, în parteneriat cu Primăria Orașului Szentendre, organizează, în perioada 16 august – 15 septembrie 2019, expoziția „Pictori contemporani din Szentendre”.

Szentendre, orașul pictorilor, este un spațiu al creației și al culturii unic. Acest oraș idilic de pe Dunăre a reușit să se ridice și să devină un centru de creație semnificativ. Acest lucru nu a fost un proces rapid, ci mai mult unul construit cu grijă pe parcursul mai multor decenii. Începuturile sale nu sunt poate atât de importante ca statutul lui contemporan, respectiv recunoașterea acestui statut pe scena artistică europeană. Sute de artiști au creat și crează aici, trăiesc și părăsesc această lume, lăsând în urmă o moștenire culturală care nu poate fi catalogată doar ca un succes individual, ci și ca un succes al mentalului colectiv oferit de Szentendre.

Este foarte greu de apreciat sau evaluat valoarea creațiilor artiștilor din Szentendre sau rolul lor în procesul de influențare a diverselor curente. Acest lucru ar reprezenta o sarcină dificilă pentru orice curator sau critic de artă. Spiritul orașului și puterea sa oferă însă posibilitatea creațiilor artistice din localitate să ocupe o poziție fruntașă la nivel european. Pictura, grafica și sculptura se întrepătrund și definesc spiritul artistic comun, oferind nu numai posibilitatea unui schimb de idei, ci și dezvoltarea unei dinamici care permite artei din Szentendre să își păstreze actualitatea și influența în cadrul spiritului artistic al zilelor noastre. În contextul prezentat mai sus, nu este o coincidență că ideea unei expoziții în Cluj s-a conturat și a devenit realitate. Szentendre este un bastion nu numai al picturii maghiare, ci și al picturii din Bazinul Carpatic sau est european, rămânând probabil printre ultimele locuri de creație colectivă. Localitatea este căminul unui număr semnificativ de artiști transilvăneni și polul cultural pentru mulți artiști din Ungaria. Astfel, spiritul acestui loc nu putea rămâne neprezentat publicului din Cluj.

Expoziția de la Palatul Bánffy pornește un proces al cărui scop se extinde de la prezentarea creațiilor artistice, la ideea mobilității artiștilor, respectiv la cunoașterea spiritului orașului în afara granițelor sale.

Expoziția artiștilor de la Szentendre nu doar că dorește să aducă mai aproape de publicul clujean valoarea artei din localitate, ci dorește să aducă însuși artistul mai aproape de public. În calitate de curator și patron spiritual al expoziției, Szakács Imre reușește să alcătuiască o listă reprezentativă de artiști și de lucrări care înglobează în sine nu numai spiritul trecutului, ci și puterea creației prezentului. Materialul echilibrat oferă nu numai o arie tematică serioasă, dar stabilește și un standard de calitate pentru viitoarele expoziții.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?